Бранко Лустиг

 


Страдали у Јасеновцу се не смеју бојкотовати. - Бранко Лустиг, 9.април 2016

Данас у Загребу почиње Фестивал толеранције - фестивал који проговара о неправдама. Гост Новог дана био је председник Фестивала, двоструки добитник Оскара, продуцент и редатељ, Бранко Лустиг. Филмови су бирани с циљем преношења поруке о људским правима и слободама, толеранцији и прихватању различитости.


Лустиг је причао фестивалу, али и ономе што је преживео у концентрационом логору и о актуелним догађајима у вези са бојкотовањем комеморације у Јасеновцу.


„Ово је десета година што ћу држати предавање и досад сам говорио пред више од 17.000 деце. Настојим их не превише застрашити, што је тешко, јер су такве теме. Говоримо како су нас у концентрационом логору примили, како смо тамо живели и како је нас неколицина преживела. Сваки пут држим једно едукацијско јутро и покажем филм који мислимо да деца морају видети.“


Историчар из Хрватске Славко Голдштајн јуче је представио нову књигу „Јасеновац – трагика, митоманија, истина“. Ту је и филм Јакова Селдара „Јасеновац – истина“ у којем је Седлар користио фотомонтажу, а и бројне критике говоре да је документарац пун фалсификата и да вређа осећаје породица жртава Јасеновца.


„Ја се уопште не бих хтео дотакнути тог филма, ког је направио господин Седлар. Тај филм уопште није завредио да га споменем. Жртве у Јасеновцу су тако велике да се о Јасеновцу не може тако говорити. Ја сам својевремено хтео да снимим филм о Јасеновцу, али сам одустао, јер не могу присилити гледаоце да гледају што се тамо догађало. То је био један од најкрвавијих логора у Европи. Кад неко то потцењује, као овај филм, о томе је, ако ништа друго, недостојно говорити.“


У петак је и Српско национално вијеће најавило да ће бојкотовати Јасеновац, нешто раније и Координација јеврејских општина. Коментаришући то, Лустиг каже да треба ићи.


„Мислим да се не може бојкотовати оне који су тамо умрли, мислим да треба ићи. Ја ћу ићи као представник председнице Колинде Грабар Китаровић и положићу њезин венац и мислим да је то једини прави пут. Да се иде и да се ода почаст онима који су тамо убијени“, рекао је Лустиг.

Извор: Н1

Коментари

Популарни постови са овог блога

Црвено слово

Спиридон Шпиро Познановић

Михаило Мерћеп