Спиридон Шпиро Познановић

Фотографија корисника Историја српског поморства

Знаменити Бокељи – синови Српског Босфора...
Спиридон Шпиро Познановић (Топла 1860 – Загреб 1940), завршио је поморску наутичку школу и рано почео да плови. На броду Шпиро се није одвајао од књиге. Кад би брод пристао у луку обилазио је музеје и библиотеке и доносио наручје књига на брод. Симо Матавуљ је овако описао сусрет са Шпиром:
„Млади капетан мало је излазио из куће која је на најљепшем положају у Новом. Ипак се познасмо и спријатељисмо... Колико сам се чудио његовој начитаности, знању језика, литературе романске и, што је код нашег Приморца ријеткост, критичком дару. Још већма сам се чудио непокварености, управо непорочности његовој“.
Шпиро Познановић био је тајник одбора за градњу цркве Св. Архангела Михаила на Белависти (1881). Учествовао је у Другом Бокељском устанку (1882) „као Славен Србин са пушком у руци“ (из кратке аутобиографије). Након гушења устанка није му више било повратка у Херцег Нови. Као политички емигрант живио је у Паризу. Матавуљ о њему оставља вриједан запис: „Сутрадан телеграфисах Шпиру у Париз да ме дочека на источној станици... То је онај Шпиро кога добро познају Срби који су се школовали у Паризу пошљедњих двадесет година; и не само што га сви познају, него, могу поуздано рећи да га сви у срцу носе, јер је Шпиро племенита душа, каквих је мало на свијету. Бјеше ми топло око срца видећи како Шумадинци воле Шпира и како уопће имају најљепше мишљење о Србима Приморцима“.
По избијању рата 1914. Шпиро је на француском бојном броду који напада Боку, са задатком да прикупља обавјештења о далматинској обали. Одликован је француском Легијом части. Послије окупације Србије Шпиро организује пријем српских избјеглица на Корзици. Године 1916. долази на Крф са Краљевском владом Србије. Пашић га шаље у Америку са задатком да међу исељеницима окупља добровољце за српску војску.
Тим поводом Пашић пише Михаилу Пупину:
„Поштовани г. Пупине, у Америку шаљемо г. Спиру Познановића, познатог и честитог Србина из Х. Новог... Г. Спира ужива потпуно повјерење српске владе и ја вас молим да му будете у помоћи, ако ову од Вас затражи.
Крф, 2. августа 1916. С највећим поштовањем, Никола Пашић с.р.“.
Шпиро Познановић је успио веома брзо да прикупи 3.000 добровољаца...
Почетком 1920. вратио се у Херцег Нови, након 38 година изгнанства због свог родољубља. Одликован је орденима Белог орла, Светог Саве и Југословенске круне.
Више о њему прочитајте у књизи у књизи Небојше Раша „Знаменити Бокељи“, том IV, стр. 67-76 (Херцег Нови 2012), у поглављу „Спиридон Шпиро Познановић“. Свих шест томова о знаменитим Бокељима, као и остале сјајне књиге у издању Српског Сокола Херцег Нови и Друштва за архиве и повјесницу херцегновску, по симболичним цијенама можете да набавите у Херцег Новом у Knjizara So (Трг Николе Ђурковића 3 – www.knjizaraso.com) и у Београду у Zlatno runo - knjižarnica (Светогорска 24, преко пута Атељеа 212 – www.zlatnoruno.com
)...
Фото: Шпиро Познановић 1932. године.
...
Извор: https://www.facebook.com/pomorstvo/photos/a.695484567187338/1420931171309337/?type=3&theater

Коментари

Популарни постови са овог блога

Црвено слово

Михаило Мерћеп